Nationellt­ godkänd idrotts­utbildning NIU-Cykel

Share this Post

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är du välkommen att söka Sjödalsgymnasiets nationella idrottsutbildning NIU-Cykel.

Utbildningen går att kombinera med skolans olika program, där din cykelutbildning utgör 400 p av gymnasiekursernas sammanlagda 2500 p. Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten cykel.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i cykel på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit. I specialidrottskurserna får du en gedigen utbildning som bygger på fyra olika kurser: Tränings- och tävlingslära 1 samt idrottspecialisering 1, 2, 3. Kurserna innehåller bland annat idrottspsykologi, näringsfysiologi, träningsupplägg och liknande.

Din träning på skoltid leds av legitimerade idrottslärare och cykeltränare i samråd med din hemmatränare. Målet är att du ska få utrymme och möjlighet att satsa på din cykling samtidigt som du genomgår en gymnasieutbildning som passar dig. Sjödalsgymnasiet är den enda skolan i Stockholmsregionen som erbjuder NIU-Cykel och är ett bra alternativ för dig som vill bo kvar hemma och ha stöd av vänner, klubb och familj för att utvecklas både som elitcyklist och gymnasieelev.

På Sjödalsgymnasiet har vi mycket goda förutsättningar att erbjuda dig en bra cykelutbildning. Förutom bra kommunikationer och närhet till pendeltåg har vi en stor idrottshall. I hallen finns en 200 meters rundbana och även ett fullt utrustat gym med motionscyklar. Nära Sjödalsgymnasiet finns även simhall och i Huddinge ligger Flottsbro där det finns MTB-spår och downhill-backe. I Älvsjö finns en av Stockholms två BMX-banor och det finns mycket fina vägar i Södertörn för landsvägscyklister.

Ansök till NIU-cykel via denna länk

Andra steget är en ansökan till ett av skolans nationella program som görs på vanligt sätt via på Gymnasieantagningen

Uttagningar till NIU-Cykel bedöms utifrån färdighet och lämplighet och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU-Cykel om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit.

För mer information kontakta Robin Niller (ansvarig för NIU-Cykel) eller rektor Johan Lundström.

Robin Niller
073-814 51 04
Lärare - Ansvarig för NIU-Cykel
Johan Lundström
08-535 370 05
070-878 99 92
Rum 347
Rektor