Nationellt godkänd idrottsutbildning NIU-Friidrott

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Dela denna sida

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är du välkommen att söka Sjödalsgymnasiets Nationella Idrotts Utbildning (NIU) – Friidrott. Utbildningen går att kombinera med skolans olika program, där din friidrottsutbildning utgör 400 poäng (av gymnasiekursernas sammanlagda 2500 p) . Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten Friidrott.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i friidrott på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit. I specialidrottskurserna får du en gedigen utbildning som bygger på fyra olika kurser; Tränings och tävlingslära 1 och 2 samt Idrottsspecialisering 1 och 2. Kurserna innehåller bland annat idrottspsykologi, näringsfysiologi, idrottsskador och liknande. Din träning på skoltid planeras och leds av legitimerade specialidrottslärare och friidrottstränare, i samråd med din hemmatränare.

Målet är att du ska ha utrymme att satsa på ditt friidrottande samtidigt som du får den gymnasieutbildning som passar dig. Sjödalsgymnasiet är ett lokalt/regionalt alternativ för dig som tycker det är viktigt att bo kvar hemma och ha stöd av vänner och familj för att utvecklas både som elitfriidrottare och gymnasieelev.

På Sjödalsgymnasiet anser vi att närmiljön har en mycket viktig roll i din idrottssatsning. Endast ett par minuter bort har du friidrottshall, friidrottsarena, simhall och gym, allt för att kunna effektivisera din vardag.

Ansökan sker i två steg. Första steget är en ansökan till NIU-Friidrott, senast i mitten av oktober direkt via Friidrottsförbundet. Andra steget är en ansökan till ett av skolans nationella program som du vill kombinera med friidrotten. Denna ansökan görs på vanligt sätt via gymnasieantagningen. Det krävs godkänd antagning i båda stegen för att få börja.

Uttagningar till NIU-friidrott bedöms utifrån färdighet och lämplighet, och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit. Besked om antagning till NIU-friidrott får du i mitten på januari, så att du i februari kan göra ditt första gymnasieval utifrån den antagningen.

Ansökan till Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) 2019/20 görs senast 15 oktober 2019!
Ansökan till det eller de program på skolan du är intresserad av där NIU-plats anordnas görs på vanligt sätt med ansökan på www.gyantagningen.se

NIU-friidrott har informationskväll på Sjödalsgymnasiet måndag 23/9 kl. 18.30-19.30.

Här kan du läsa mer om friidrott och gymnasiestudier

SISTA ANSÖKNINGSDAG TILL NIU – 15 OKTOBER!

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är du välkommen att söka Sjödalsgymnasiets nationella idrottsutbildning NIU-Friidrott.

Utbildningen går att kombinera med skolans olika program, där din friidrottsutbildning utgör 400 p av gymnasiekursernas sammanlagda 2500 p. Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten friidrott.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i friidrott på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit. I specialidrottskurserna får du en gedigen utbildning som bygger på fyra olika kurser: Tränings- och tävlingslära 1 samt idrottsspecialisering 1, 2, 3. Kurserna innehåller bland annat idrottspsykologi, näringsfysiologi, idrottsskador och liknande.

Din träning på skoltid planeras och leds av legitimerade specialidrottslärare och friidrottstränare, i samråd med din hemmatränare. Målet är att du ska kunna satsa på ditt friidrottande samtidigt som du genomgår en gymnasieutbildning som passar dig. Sjödalsgymnasiets NIU-Friidrott är ett lokalt/regionalt alternativ för dig som vill bo kvar hemma och ha stöd av vänner, klubb och familj för att utvecklas både som elitfriidrottare och gymnasieelev. På Sjödalsgymnasiet anser vi att närmiljön har en mycket viktig roll i din idrottssatsning. Endast ett par minuter bort har du friidrottshall, friidrottsarena, simhall och gym, allt för att kunna effektivisera din vardag.

Ansökan sker i två steg. Första steget är en ansökan till NIU-Friidrott, senast i mitten av oktober direkt via Friidrottsförbundet. Andra steget är en ansökan till ett av skolans nationella program som du vill kombinera med friidrotten. Denna ansökan görs på vanligt sätt via Gymnasieantagningen. Det krävs godkänd antagning i båda stegen för att få börja.

Uttagningar till NIU-Friidrott bedöms utifrån färdighet och lämplighet och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU-Friidrott om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit.

Besked om antagning till NIU-friidrott får du i mitten på januari, så att du i februari kan göra ditt första gymnasieval utifrån den antagningen.

Ansökan till Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) 2020/21 görs senast 15 oktober 2019!
Ansökan till det eller de program på skolan du är intresserad av där NIU-plats anordnas görs på vanligt sätt med ansökan på www.gyantagningen.se


SISTA ANSÖKNINGSDAG TILL NIU – 15 OKTOBER!